Avoimet työpaikat

CNC-Koneistaja Espooseen

Haemme asiakkaallemme Espooseen ammattitaitoista CNC-koneistajaa alumiinivalimoon. Työtä tehdään kahdessa vuorossa, klo 6-22 välillä... Lue lisää »

Puikkohitsaaja

Haemme asiakkaallemme Pääkaupunkiseudulle puikkohitsaajaa, jolla on vähintään B-ajokortti. Töitä tehdään eri kohteissa, pääasiassa... Lue lisää »

Sahuri-metallityöntekijä Vepe Oy Peltoselle

Haemme asiakkaallemme Vepe Oy Peltoselle Tuusulaan sahuria/metallityöntekijää. Vepe Oy Peltonen on tehnyt teollista tuotantoa... Lue lisää »

Työkaluvalmistaja-korjausasentaja Vepe Oy Peltoselle

Haemme asiakkaallemme Vepe Oy Peltoselle Tuusulaan työkaluvalmistajaa/korjausasentajaa. Vepe Oy Peltonen on tehnyt teollista tuotantoa... Lue lisää »

Tuotantotyöntekijä-levyttäjä Vepe Oy Peltoselle

Haemme asiakkaallemme Vepe Oy Peltoselle Tuusulaan tuotantotyöntekijää/levyttäjää. Vepe Oy Peltonen on tehnyt teollista tuotantoa... Lue lisää »

CNC-koneistaja Pikapaja Oy:lle

Haemme asiakkaallemme Pikapaja Oy:lle CNC-koneistajaa. Pikapaja Oy on Pohjois-Pohjanmaalla, Pyhäjärven maisemissa toimiva metallialan yritys... Lue lisää »

Palkanlaskija Count Deal Oy:lle Helsinkiin

Etsimme asiakkaallemme Count Deal Oy:lle palkanlaskijaa vakituiseen ja kokoaikaiseen työsuhteeseen. Työpaikka sijaitsee Kauppakeskus... Lue lisää »

Kirjanpitäjä Count Deal Oy:lle Helsinkiin

Etsimme asiakkaallemme Count Deal Oy:lle kirjanpitäjää vakituiseen ja kokoaikaiseen työsuhteeseen. Työpaikka sijaitsee Kauppakeskus... Lue lisää »

Press Brake Operator/Abkant/Särmääjä

We are looking Press Brake Operators/Abkants for our customers . The work is available in multiple locations in Finland. We are looking for... Lue lisää »

Polkupyörien huoltaja Larunpyörälle Helsingin Lauttasaareen

Haemme asiakkaallemme Larunpyörälle polkupyörien huoltajaa kesäksi Lauttasaareen, Helsinkiin. Larunpyora.com / Bikeimport Finland OY on... Lue lisää »

Metallityöntekijä- puikkohitsaaja

Haemme asiakkaallemme Pääkaupunkiseudulle metallityöntekijää, jolla on kokemusta puikkohitsauksesta ja vähintään B-ajokortti. Töitä... Lue lisää »

Lämpöpumppu- ja kylmälaiteasentaja

Haemme asiakkaallemme Pääkaupunkiseudulle ammattitaitoista lämpöpumppu- ja kylmälaiteasentajaa. Töitä tarjolla heti. Hakijalta odotamme... Lue lisää »

Taksinkuljettaja

Haemme asiakkaallemme Helsinkiin useita taksinkuljettajia! Asiakkaamme autot kuuluvat tunnetun ja luotettavan toimijan, Taksi Helsingin... Lue lisää »

Are you looking for some new job experiences?

Are you looking for some new job experiences? Looking for a job – permanent or time-limited? Would you like to try working in some... Lue lisää »

Muuttoautonkuljettaja

Etsimme asiakkaallemme pääkaupunkiseudulle useita ahkeria ja luotettavia muuttoautonkuljettajia! Tarjolla on työ... Lue lisää »

CNC Koneistaja

Etsimme KONEISTAJIA Etsimme ammattitaitoisia CNC-koneistajia eri pituisiin työsuhteisiin. Mahdollisuus myös vakituisiin työsuhteisiin... Lue lisää »

Haemme ammattitaitoisia AARPORAAJIA asiakasyrityksillemme määräaikaisiin työsuhteisiin

Edellytämme kokemusta aarporauksesta, isompien kappaleiden koneistuksesta sekä asetusten teosta ja ohjelmoinnista. (Ohjaus Heidenhain... Lue lisää »

Avoin hakemus

Etsitkö töitä -vakituista tai määräaikaista? Haluaisitko kokeilla työtä uudella toimialalla? Henkilöstövuokraus Rent-X Oy on... Lue lisää »

Luovat ihmiset tasapainoilevat mahdollisen ja mahdottoman rajalla

14.3.2019
Alf Rehn, kirjailija, johtamisen professori, Duunitori.fi kolumnissaan

Moni on istunut kokouksissa, joissa pomo on pyytänyt ideoita, ehkä jopa yllyttänyt ajattelemaan vapaasti ja ilman rajoja ja miltei välittömästi alkanut toppuuttelemaan, kun joku tyhmyyttään yritti tehdä juuri näin. Moni onkin kokenut, että työnantaja hyväksyy vain sellaista luovuutta, joka sopii olemassaoleviin raameihin. Jos yrittää olla tätä luovempi, voi tulla sanomista tai jopa nuhteita.

Vaikka idea täysin vapaasta luovuudesta on kovin romanttinen, se on myös aika epäkäytännöllinen. Jos haluan poistua asunnostani, olisi tietenkin kovin luovaa räjäyttää yksi seinistä ja hypätä luodun reiän kautta ulos. Luovaa, mutta ei kovin järkevää.

Luovuus onkin aina omalla tavallaan rajoitettua. Vaikka idea täysin vapaasta luovuudesta on kovin romanttinen, se on myös aika epäkäytännöllinen. Jos haluan poistua asunnostani, olisi tietenkin kovin luovaa räjäyttää yksi seinistä ja hypätä luodun reiän kautta ulos. Luovaa, mutta ei kovin järkevää.

Samaten olisi tietenkin erinomaisen luovaa markkinointia antaa jokaiselle, joka kokeilee uutta tuotetta, sekä ilmainen tuote että sopimus siitä, että he saavat sen jatkossakin ilmaiseksi. Ja lisäksi vielä auton kaupanpäällisiksi. Luovaa, mutta vähemmän fiksua. Asiakkaita tosin riittäisi.

Kun puhumme luovuudesta, puhumme kuitenkin tavallisesti ideoista, joita voi myös toteuttaa. Eli sopivasti luovista ideoista.

Tämä onkin se syy, miksi rajoituksilla on kuin onkin tärkeä paikka luovuudessa, ja miksi se ei aina ole tyhmää, kun pomo pyytää olemaan sopivasti luova. 

Aidosti luovat ihmiset tapaavat olla erinomaisia juuri siinä, että he osaavat tasapainoilla mahdollisen ja mahdottoman rajoilla ja löytää tapoja tehdä jälkimmäisestä edellistä.

Aidosti luovat ihmiset tapaavat olla erinomaisia juuri siinä, että he osaavat tasapainoilla mahdollisen ja mahdottoman rajoilla ja löytää tapoja tehdä jälkimmäisestä edellistä. He ovat sopivasti luovia, koska heitä kiinnostaa, miten luovuus sovitetaan asioihin ja tilanteisiin. Tämä on kyky, jota miltei jokainen työnantaja tänään etsii ja arvostaa.

Ihminen, joka pystyy omistautumaan luovuuden taitolajeihin – auttamiseen, nöyryyteen, ratkaisukeskeisyyteen, ja toimivuuteen – sopii organisaatioon kuin organisaatioon.

Hän ehkä on ”vain” sopivasti luova, mutta hänessä on jotain sellaista, jota ei aina ole niissä, jotka kovasti haluavat esittää luovaa. Hän ei ehkä luo kaikkein näyttävimpiä tai seksikkäimpiä tuotoksia, mutta hän saa asioita aikaiseksi. Asioita, jotka ovat toimivia ja tehokkaita ja jotka luovat arvoa ja askelia kohti sitä seuraavaa sopivan luovaa kokeilua.

4 tapaa tulla sopivasti luovaksi

Miten sitten tulla sopivan luovaksi? Tämä on luonnollisesti jotain, joka ei tule kaikille luonnostaan, ja moni voikin joutua taistelemaan asian kanssa vuosia tai pienen elämänsä. On kuitenkin asioita, joita voimme oppia, ja suhtautumistapoja, joita voimme harkiten kehittää. 

1. Auta, tue, kysele

Kun puhutaan luovuudesta, ihmiset ajattelevat usein uusien ideoiden keksimistä. Vaikka se onkin elintärkeä osa luovuutta, on kyseessä silti vain osa kokonaisuutta. Luovuus on myös kykyä kuunnella toisten ideoita, kysyä oikeat kysymykset ja auttaa muita saamaan ideansa mahdollisimman teräviksi.

Vaikka tästä kyvystä puhutaan vähemmän kuin ideoiden ilotulituksesta, on se yrityksessä erittäin tärkeä. Pohdi siis, miten sinä olet edesauttanut muiden ideoita, ja täten tuonut sopivasti luovuutta peliin.

2. Tunne kenttä ja sen rajat

Me juhlistamme usein disruptiota, eli sitä että kentän ulkopuolelta tuleva pelaaja uudelleenmäärittelee pelin. On kuitenkin tärkeää myös kysyä oikeat kysymykset siitä, mitä halutaan saada aikaan juuri tässä ja nyt, näillä pelimerkeillä.

Kun muut yrittävät näyttää, miten eteviä he ovat keksimään uusinta uutta, sinä voit erottautua tuomalla toimivia, vähemmän häiriöitä aiheuttavia ideoita pöytään. Välillä on hyvä, ettei ole aivan liian luova.

3. Tee rajoituksista ystäviä 

Jotkut kuvittelevat, että luovat ihmiset vihaavat rajoituksia – katin kontit. Aidosti luova ihminen näkee rajoitukset työkaluina ja pohtii mielellään, miten esimerkiksi saavuttaa mahdollisimman suuren muutoksen mahdollisimman pienellä budjetilla.

Siinä missä moni maalailee taivaanrantoja, sopivasti luova ihminen näkee rajoitukset haasteena ja inspiraationa ja hyväksyy, että luovan ratkaisun ei tarvitse olla räiskyvä. Älä vähättele ideoitasi, koska välillä arkipäiväinen idea oikeassa paikassa voi olla sitä kaikkien kauneinta luovuutta.

4. Muista, että toimiva on parempi kuin suitsutettu

Loppupeleissä tärkeintä ei ole se, saako oman luovuuden tuotos suitsutusta, voittaako se palkintoja tai saako itse kunniaa luovana ajattelijana. Merkittävintä on se, luotiinko jotain, joka toimii ja joka tuottaa arvoa. Innostu tästä, älä kauniista puheista.